Svalövs kommun

Skolmat

Tallriksmodellen

Vi vill gärna att eleverna äter efter tallriksmodellen.

Pigg och vaken eller trött och håglös? Skillnaden kan bero på vad du äter...

Ingen kan tänka sig att köra bil eller moped utan att ha bensin - men hur tänker du när det gäller att "starta upp" kroppen inför en skoldag?

Du bör äta lite av varje...

För att orka med skolans tuffa arbetstakt bör du äta en ordentlig frukost och en ordentlig portion av skollunchen! Det är också bra om du tar med dig frukt som du "stöttar upp med" när du känner att du inte riktigt "hänger med" - då "laddar du batterierna" igen.

När det gäller skolans matsedel är den upplagd efter rekommendationer som är anpassade näringsmässigt för växande barn och ungdomar. Skollunchen ska ge dig 1/3 av dagsbehovet när det gäller energi, näringsämnen, vitaminer och mineraler. Detta är givetvis under förutsättning att du äter av allt som serveras - sallad, dressing, smör, bröd, mjölk och varmrätten.

Husmanskost

Vi försöker bevara svensk matkultur, därför serverar vi svensk husmanskost ungefär en gång i veckan. Husmanskost kan vara alltifrån köttbullar till blodpudding och potatisbullar.

God och näringsriktig mat i trevliga matsalar

Genom eleverna får vi den största utmaningen och inspirationen. Vårt mål är att servera näringsriktig och god mat. Viktigt är också att våra matsalar ger en trevlig hemkänsla.

2.000 portioner dagligen

Vi har 5 kök som tillagar maten till alla våra elever i grundskolan och förskolorna. Totalt tillagas 2.000 portioner varje dag.

Tallriksmodellen

Vi vill gärna att eleverna äter efter tallriksmodellen.

Tallriksmodellen innebär att man delar in maten i tre delar, två större och en mindre. På den lilla delen som är ungefär en tredjedel av tallrikens utrymme kan det finnas kött eller fisk.

För vegetarianer bör det finnas bönor, ärter eller linser. Resten av utrymmet delas lika mellan en potatis-, ris- eller pastadel och en grönsaks- eller rotfruktsdel. Hur mycket mat som ligger på tallriken beror på vars och ens energibehov.

Salladsbord

Till alla rätter serveras varje dag ett salladsbord bestående av minst fyra olika sorters grönsaker och rotfrukter samt en dressing.

Det finns alltid möjlighet att äta knäckebröd och dricka mjölk till måltiden. Till alla sopprätter serverar vi även mjukt bröd samt dessert av något slag.

Husmanskost

Vissa rätter har du kanske aldrig ätit tidigare på grund av att det är "gammaldags mat" - smaka så lär du dig kanske att tycka om just den rätten.

Vi försöker bevara svensk matkultur. Därför försöker vi servera svensk husmanskost en gång per vecka. Vårt mål är också att alla elever ska bli mätta. Du får lov att ta om, men fråga först i köket hur mycket du får ta!

Synpunkter

Har du synpunkter och idéer som rör maten är du välkommen att kontakta kostchefen. Han ställer även upp och medverkar på din skolas elevråd/matråd och svarar på frågor.

Publicerad: 2020-01-17

Sidansvarig: Daniel Henriksson

Matsedlar

Se maten i mobilen

Matsedeln i mobilen

Ladda ner applikationen "skolmaten" till din smartphone gratis.

Gäller för grundskolans och gymnasiets matsedlar.

Kontakt

Kostchef
Ida Thrane
0418-47 51 09
e-post

Svalövs kommun | 268 80 Svalöv | Besöksadress: Herrevadsgatan 10
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Telefon: 0418-47 50 00 | Fax: 0418-47 50 26 | E-post: info@svalov.se

© 2016 Svalövs kommun